7 tips for å spare penger – til studenter

Dette innlegget hadde jeg egentlig tenkt å skrive og dele med dere for mange månder siden, men så har tiden aldri strukket til….

Nå som jeg har vært student, og bodd hjemmefra i et helt år, føler jeg allerede at jeg begynner å få noen gode tips. Og da spesielt tips som kommer til å spare penger. For økonomien er jo ikke alltid tipp topp som student… Jeg får spesielt merke det i år, nå som Bjørnar er i militæret, og jeg kun har mitt eget “stipend” å ta av. 

Her har dere noen gode og enkle tips, som kan hjelpe dere å spare litt penger. 

1. Handle en dag i uka

Dette er kanskje noe folk har hørt mange ganger, men man sparer faktisk ganske mye penger på det. Sett deg ned på søndagskvelden, planlegg middager for alle dagene den kommende uka, hva du vil ha med deg på lunsj til skolen, frokostmat og kveldsmat + andre nødvendige saker. Skriv en detaljert handleliste. Når du planlegger middagene, kan du planlegge utifra hvilke ingredienser du har i kjøleskapet fra før av, for å få brukt mest mulig mat, og minst mulig penger. Tenk gjerne at du skal ha i hvert fall en kjøttfri middag i uka, det kan man faktisk spare en del på. Hvis man planlegger handleliste og middager på forhånd slipper man impulskjøp, og mye bortkastede penger. Gå på butikken og følg handlelisten du har skrevet.

 

2. Handle på salg

Det sier seg jo egentlig selv, men det er viktig å være oppmerksom på det. Ta til deg alt du finner av reklame og lignende, og se hvor du kan gjøre de beste kjøpene. Et lite tips er å skaffe seg appen mattilbud der får du alle reklameavisene til de ulike matbutikkene i område på mobilen. Genialt! Det kan virkelig lønne seg å planlegge handlen utifra butikkene der de har gode tilbud. 

3. Gjør det selv!

Kjøpe ferdigmat? Nei, lag det selv! Mye penger spart, og ikke minst to tusen ganger sunnere. Lyst på en ny strikkegenser til vinteren? Kjøp garn på salg og lag en selv (et av mine store prosjekter for vinteren er å lære meg å strikke…). Lyst på en ny sofa? Lag den selv! Haha, litt ekstremt den siste der, men >her< er et forslag på hvordan du faktisk kan gjøre det. Det finnes så mange geniale DIY prosjekter på internett, også for sånne som meg som ikke er så flink i håndarbeid. Ikke bare er det kjekt, man man kan jo spare masse penger på det om man er heldig. 

 

4. Ta vare på stearinrester

Hvis du er slik som meg som tenner masse lys om kveldene i hvert fall. Hvis du tar vare på alle kubbelysstumpene, kan du støpe ditt eget lys etterhvert! Vi kjøpte et kar og veker på panduro for en slikk og ingenting. Så kan du bruke gamle melkekartonger, hermetikkbokser osv. til å støpe dine egne lys. En kjekk hobby, og en god del penger spart! 

 

5. Del opp maten

Ofte tror jeg at folk tenker slik: taco til middag, ja da må vi bruke en hel kjøttdeig, kyllinggryte, ja da bruker vi tre kyllingfilleter da… Eller tar jeg helt feil? Når du kjøper kjøttdeigen, del den i to og putt i plastikkposer i fryseren. Kjøp 1kg pose med kyllingfilleter og fordel alle disse i egne poser før du fryser ned. Man trenger jo ikke bruke så mye kjøtt! Mitt prinsipp er å alltid kompensere for litt lite kjøtt med mye grønnsaker istedenfor. Det er jo både sunt og godt for deg! Meg og Bjørnar bruker som regel aldri mer enn en halv kjøttdeig, og en kyllingfillet når vi lager middag. Det holder akkurat det. Dessuten kan det også være lurt å lage noen store porsjoner av og til, og heller fryse ned. Fryseboksen må jo være studentens beste venn ♥

 

6. Finn billige middagsoppskrifter

Nettet kryr av billige, enkle og smakfulle middagsoppskrifter. Jeg elsker å finne slike oppskrifter. Det er jo så gøy å prøve noe nytt, og hvis man i tillegg kan gjøre det billig, da er jeg fornøyd. Her er noen forslag: >blomkålsuppe<, >fiskegrillspyd<, >hverdagsgryte<.

7. Zalo-flaske trikset

Hihi. Dette trikset elsker jeg! Jeg har, som de fleste andre studenter, ingen oppvaskmaskin, og må dermed ta oppvasken flere ganger til dagen. Jeg vet ikke hvordan dere foretrekker å vaske opp, men jeg hater å fylle vasken med vann og ha i to dråper salo. Vet at dette er den beste måten å gjøre det på, fordi man sparer mer strøm (så for dere som ikke har strøm inkludert i leien anbefaler jeg denne måten…), men jeg føler ikke at det blir skikkelig rent da. Derfor er rennende kokende vann og zalo oppvaskspray min beste venn! Og her kommer jeg til tipset: Kjøp en zalooppvaskspray og bruk den opp, MEN ta vare på flasken. Neste gang du skal kjøpe, kjøper du en helt normal stor flaske med zalo. Ta så og fyll ca. 1/3 av sprayflasken med zalo og resten med vann. Dermed vil den nye zaloflasken du kjøpte vare til ca. 4 sprayflasker med zalo. Genialt? “en dråpe er nok” i oppvaskvannet, så da kan man jo blande ut på flaske også da! Dessuten er jo disse sprayflaskene geniale, for de kan man jo også bruke når man skal vaske andre overflater. Me like! Kan jo forsåvidt også kjøpe en helt alminnelig sprayflaske første gangen, så sparer man gjerne litt penger der også…

Litt tulletips og litt skikkelige tips. Det må jo til!

Håper i hvert fall at noen av tipsene var til hjelp. Dere ser at det gjelder å finne slike “småting” som zalo og stearinen, som man faktisk kan spare litt penger på i lengden… 

– Thale Sunniva 

Siste innlegg