Mine beste tips til eksamenslesingen

Som mange andre der ute er jeg midt i eksamenslesingen fortiden. Eksamenslesing kan virkelig tappe energien ut av deg, og mange ganger kan det være vanskelig å vite hvordan man skal komme igjennom alt stoffet. Så mye å lese og så liten tid! 

Jeg har opp igjennom årene lært meg noen gode teknikker (som i hvert fall funker for meg), som jeg tenkte at jeg kunne dele med dere. Det kan jo være veldig vanskelig å vite hvordan man skal øve noen ganger, men her har jeg i hvert fall noen tips som jeg tror at alle kan få bruk for!

Lag deg en leseplan. Bestem deg for akkurat hvor mye du skal lese. Ta gjerne og sett en markør på den siden du vet at du skal slutte. Da er det lett å følge med på hvor mange sider man har igjen å lese, og det hjelper på motivasjonen. Istedenfor å vite at du skal lese HELE den boken før fredag, setter du deg heller ned og planlegger hvilke/hvor mange sider du skal lese på mandag, hvor mange sider du skal lese på tirsdag osv., og deler altså antall sider opp i dagene du har å lese på. Det er en utrolig grei måte å gjøre det på, for og ikke slite deg helt ut.

Belønn deg selv. Man kan virkelig miste motivasjonen når man sitter der og leser gjennom side, for side, for side. Da er det viktig at man kan se et lys i enden av tunnelen! Bestem deg for at når du har lest så og så mange sider, eller gjort så og så mange eksamensoppgaver, at du skal få lov til å (for eksempel) lese fem innlegg på bloglovin. Eller du skal få lov til å ta deg en sjokoladebit, ta deg en halvtimes pause eller for eksempel gå deg en tur. Det er egentlig det samme hva det er, så lenge du føler at det er en belønning for strevet. 

Bruk stoppeklokken. Stoppeklokken er noe jeg har begynt med når jeg har lest i år, og den er virkelig min aller beste venn. Ta på stoppeklokken på for eksempel 40 minutter og bestem deg for at du skal jobbe hardt i disse 40 minuttene, non stop. Når klokken ringer kan du legge fra deg alt arbeidet og ta deg en pause. Her kan det også være lurt å ha på stoppeklokke i pausen, hvis ikke vet vi alle at man kan forsvinne på internett i en times tid… Bestem deg for å jobbe på denne måten med for eksempel 40 minutter hard jobb og 15 minutters pause. Har man mye energi kan man jo jobbe i litt flere minutter, og hvis man kjenner at energien holder på å forsvinne kan det være lurt å korte ned tiden litt. Det fungerer utrolig bra!

Bruk farger. Enten du skriver eksamensoppgaver eller leser og noterer / markerer, kan det være lurt å bruke farger. Jeg bruker alltid farger, og synes at dette er en lett måte å huske ting på og lage en veldig grei oversikt. Når jeg markerer i boka mi for eksempel bruker jeg ofte to forskjellige farger: en farge for hva som er det mest grunnleggende faktastoffer, og en farge for det som, på en måte, blir underpunktene til det grunnleggende faktastoffet, hvis dere forstår hva jeg mener? (se bildet under). 

– Ta deg pauser. Det er veldig viktig å gi deg selv små pauser innimellom. Hvis ikke vil hjernen koble ut kjempefort, og de timene du bruker på å jobbe vil være bortkastet. Du har kanskje lest og notert, men du har ikke fått med deg noe. Pauser for hjernen er viktig.

– Ikke jobb til langt på natt. Ikke sitt langt utover kvelden og les fagstoff. Bestem deg for at hver dag klokken (for eksempel) 8 skal du slutte å lese. Da skal du ta deg helt fri. Hjernen kobler (for de fleste) ut når det blir kveld, og skal du klare å fortsette med den effektive jobbingen, må hjernen få ta kvelden den også. Jeg er veldig for det å jobbe effektivt på dagen, og ta det rolig på kvelden. Det trenger alle. 

– Jobb minst mulig i helgene. Jeg vet at vi alle studenter har kjempemasse stoff vi skal komme igjennnom, og at det ofte gjør at vi også må bruke helgene til å lese. Men vær så snill å ta dere litt fri i helgene også, hvis ikke kan jeg love dere at dere vil bli helt utslitt før eksamen, og mange vil kjenne det både fysisk og psykisk. En gang innimmellom må man jo stresse ned. Selv om det er eksamenstid. Det er derfor jeg prøver å jobbe mest mulig effektivt i ukedagene, slik at jeg kan ta mesteparten av helgen fri med god samvittighet. Lag deg en egen regel når det kommer til helgene også. For eskempel at det bare er lov til å jobbe med skole til klokken 14 på lørdager, og at på søndager kan du sitte fra 12-16. Det er viktig å lage regler for seg selv, og også følge dem. I helgen trenger man litt fri. Hodet og kroppen trenger fri, og, som alle vet, er det viktig å lytte til den. Stess gjør at man får nedsatt immunforsvar, og man vil jo ikke ende opp med å være syk på selveste eksamensdagen. Så for all del: ikke sitt inne med skolen hele helgen. Da knekker du sammen før eksamensuken i det hele tatt har begynt!

 

Kanskje er det mange av dere som jobber på samme måte som meg? Eller som har noen gode tips dere vil dele?

Håper dere fikk noe ut av dette innlegget. Og lykke til med eksamensforberedelsene! 

– Thale Sunniva

 

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg