hits


Studentlivet

Forslag til ukemeny for studenter del 2

En god og innholdsrik middag trenger absolutt ikke å være dyr. Det viktigste er egentlig og ikke gjøre ting for avansert med alt for mye ingredienser. Bruk mer av ingredienser som metter og er billig (og samtidig smaker godt selvfølgelig) og mindre av for eksempel kjøtt. Bra for lommeboka, og bra for miljøet! Et annet godt tips er å planlegge ukesmenyen på forhånd. Ta en titt i skapet å se hva du har, da slipper du å kjøpe masse nytt og heller bruke opp maten du allerede har liggende. Vil du ha flere tips, og enda en ukesmeny kan du lese >dette< innlegget. 

Her kommer tips til en ukesmeny som er laget med tanke på studenter. Her får du oppskriften på gode, enkle og billige middager der du gjerne også får rester som du kan ta med deg som lunsj på lange skoledager. 

 

Mandag: Quinoasalat med tunfisk er utrolig godt, og passer også perfekt som lunsj i matboksen. Her har du en middag som er fylt med gode ingredienser både for smak og for kropp. Tunfisk er dessuten veldig billig, og gjør denne middagen perfekt for studenter!

Tirsdag: Kremet fiskesuppe er den perfekte fiskemiddag med masse smak. Fisk er ganske dyrt, men i fiskesuppe trenger man ikke ha den reneste fisken, så lenge man renser godt for ben på forhånd. Dessuten gir oppskriften en god porsjon, og man kan ha rester i lang tid etterpå. 

Onsdag: Vegetar quesadillas er en fest for smaksløkene og du trenger kun tortillalefser og litt grønnsaker. Du kan gjerne droppe mangoen, da dette kan være litt dyrt. 

Torsdag: Tortillapizza må jo være årets enkleste middag? Jeg laget dette flere ganger i løpet av studietiden, spesielt i eksamensperioder. Enkelt og godt. 

Fredag: Tacograteng, for det blir vell ikke noe skikkelig fredag uten noe taco-inspirert middag? Denne er en av de litt dyrere oppskriftene på menyen, men en dag i uka må det vell være lov? Dessuten er det flere butikker som ofte har salg på tacoingredienser. Denne passer også godt til lunsj da du får mye rester. 

Lørdag: Fylte grønnsakspannekaker er perfekt å lage på dager der man har litt mer tid til middagslaging, for disse tar litt tid. Tilslutt er det så verdt det, for disse smaker virkelig himmelsk! 

Søndag: Mammas ostesufflé må være noe av det beste jeg spiser, og dette skal jeg lage selv denne uka. Du trenger så og si ingenting, og sammen med noen gode rundstykker blir denne middagen uslålig. Virkelig! 

Lunsj: Grønnsaksmuffins passer perfekt hvis du er lei av knekkebrød i matboksen. Billig, enkelt og veldig mettende. Prøv dem!

Dessert: For enhver ukesmeny trenger vell en dessert? Bringebær yoghurtis krever veldig få ingredienser, og er den perfekte dessert! 

 

 

Nå håper jeg dere fikk noen tips. Jeg skal i hvert fall sette meg ned å planlegge vår ukesmeny med en gang. Middag er jo høydepunktet i løpet av dagen (er dere enig?) og da er det jo fint at man kan gjøre det både billig og godt ;-) 

Fra student til sykepleier

Nå har jeg jobbet som sykepleier i nesten tre måneder. Sommerjobben er over, og jeg har startet i min faste turnus, som varer et helt år. Jeg tenkte jeg skulle skrive litt tanker om hvordan det har vært å gå fra å være student til å jobbe som sykepleier. Hvordan har egentlig helvetes-sommeren (som den så fint kalles blant sykepleierstudentene) gått? Hvordan går det nå i forhold til da jeg startet? 

For det første må jeg jo bare få sagt at jeg har startet på en utrolig bra avdeling med hyggelige kollegaer og en spennende pasientgruppe. Jeg lærer utrolig mye hver dag. I starten av sommeren var jeg selvfølgelig veldig spent. Man går fra å være student, der man egentlig aldri har sånn supermye ansvar fordi man alltid har en sykepleier bak seg som kontrollerer og sier i fra hvis man er i ferd med å gjøre noe galt. Plutselig står man der som ferdig utdannet sykepleier og skal klare seg selv. Stå på egne ben, ta egne avgjørelser og vurderinger. Det ble litt av en BRATT læringskurve for å si det sånn! Jeg følte jeg ble hevet ut i det, med hodet først, men kanskje er det den beste måten å lære på? Det er i hvert fall slik at man står faktisk aldri alene, for det er alltid noen man kan spørre, og det har jeg absolutt ikke vært redd for. Jeg spurte om hver minste ting i starten, og jeg spør jo selvfølgelig masse fremdeles. Det er jo den eneste måten å lære på! 

Nå har jeg jobbet i ca. 3 måneder, og det går stadig bedre. Det er så deilig å kjenne på at man begynner å klare en del selv, og opparbeider seg mer kunnskap. Så til alle sykepleierstudenter der ute, vil jeg bare si: slapp av! Det løser seg. Man må huske å spørre masse, og bare ta hver dag som det kommer. Man kan faktisk ikke være verdensmester med en gang, og erfaring kommer med tid. Enkelt å greit. Det er lov å være ny, og tenk at det har alle vært en gang! Lev etter reglene "learning by doing" og "fake it till you make it"  (selvfølgelig med en viss form for ansvarsbevissthet ;-)) 

Hvorfor ble du ikke astronaut istedenfor?

 

Det verste spørsmålet jeg får som sykepleierstudent er: "Hvorfor ble du ikke lege istedenfor sykepleier?". Hvorfor ble ikke du astronaut istedenfor byggingeniør lurer jeg da? Nå må vi skjerpe oss. En lege er ikke en bedre versjon av en sykepleier. En lege har helt andre oppgaver enn en sykepleier, på samme måte som en byggingeniør har helt andre arbeidsoppgaver enn en astronaut. Ja, en sykepleier og en lege jobber innenfor samme feltet, men jeg har valgt å bli sykepleier. Ikke fordi jeg ikke kommer inn på medisinstudiet, men fordi det er en sykepleiers oppgave jeg vil gjøre. Jeg vil ikke stille diagnoser, jeg vil holde pasienten i hånden mens han får den, og etterpå forklare hva diagnosen innebærer når legen allerede har gått ut av rommet og videre til neste pasient. Jeg vil observere og gjennomføre nødvendige tiltak, jeg vil holde den kreftsyke mannen i hånden mens han tar sitt siste åndedrag, jeg vil hjelpe den tidligere professoren med hjerneslag med å spise, jeg vil bruke min faglige kompetanse for å roe ned den bekymrete konen som er redd for sin demente ektemann. Jeg vil bruke min kunnskap for å være der for pasienten, både rent praktisk med ulike prosedyrer og min faglige kompetanse, men også ved å skape omsorg og trygghet. Det var sykepleier jeg ville bli, ikke lege. Jeg har valgt å bli sykepleier, fordi jeg tror det gir meg en nærhet til mennesker i en vanskelig og sårbar situasjon. Ikke bare til det enkelte, syke mennesket, men også til den sykes pårørende. 

Heldigvis er det ikke ofte jeg har fått dette spørsmålet, men likevel flere ganger enn det som burde være nødvendig. Jeg håper virkelig ikke at det er en allmenn oppfatning at man blir sykepleier fordi man ikke kom inn på medisinstudiet, og det tror jeg heldigvis heller ikke at det er. Selv om det tydeligvis er noen som fremdeles tenker dette. Før jeg begynte på videregående tenkte jeg på å bli lege, men slo det etterhvert fra meg. Jeg begynte å sette meg mer inn i en sykepleiers oppgave, og fant ut at dette var noe som talte til meg. Jeg valgte dermed fag på videregående som jeg synes passet til veien jeg ville gå (sosiologi, biologi og latin). 

Jeg er stolt av og snart være ferdig utdannet sykepleier. Jeg kjenner på en enorm yrkesstolthet over faget mitt, og hva vi som sykepleiere kan utrette. Alene, men også i et tett samarbeid med lege, fysioterapeut, ergoterapeut, hjelpepleiere og andre yrkesgrupper. Jeg ville ikke bli lege, jeg ville ikke bli astronaut, jeg ville bli sykepleier. Det er det riktige valget for meg, og jeg gleder meg til å starte å jobbe som det jeg har utdannet meg som. Nemlig sykepleier

 

Gratulerer med den internasjonale sykepleierdagen til alle sykepleiere og sykepleierstudenter der ute!

 

Min hybel: tips og smarte løsninger på lite plass

 

For en ukes tid siden fikk jeg et spørsmål på bloggen som lød som følger: 

Kunne du ha lagt ut litt tips og triks for innredning, eller smarte løsninger som du har?  Tips til hvordan gjøre hybelen mer hjemmekoselig? 

Jeg har delt bilder av hybelen min flere ganger på bloggen, men kommer gjerne med litt tips. Jeg vet ikke akkurat om jeg har det så veldig hjemmekoselig, men en praktisk hybel har jeg i hvert fall, og den er FULL av møbler. Haha. Det smarteste jeg har gjort er at jeg har skaffet meg skuffer, hyller og skap overalt. Skapene har jeg også bygget opp i høyden, slik at man får utnyttet all plassen. Skuffer har jeg over alt, i alle bord (hele seks skuffer bare i spisebordet liksom) og ting jeg eier. Så må man ha kurver og bokser for å lage system. Da får man i hvert fall smarte løsninger og god utnyttelse av den lille plassen man har. Hybelen min er jo trossalt bare 20 kvadrat. 

 

Jeg valgte at jeg ville ha sovesofa da jeg flyttet inn her. Dette fordi jeg ville få følelsen av å ha både stue og soverom, selv om begge deler egentlig er i samme rom. Så på dagtid har jeg stue med sofa, og på kveldstid soverom med seng. Jeg får alltid mye spørsmål om det ikke er stress å lage om sofa/seng, men det går veldig fort, og er jo blitt en rutine. Det tar ikke mer tid enn å reie opp sengen sin hver dag. Sovesofaen min er fra IKEA og den er faktisk ganske så god å sove på (jeg har jo faktisk sovet på den i snart 3 år!), hvis man har en overmadrass til. 

SONY DSC

 

Jeg vil ikke påstå at jeg har det særlig hjemmekoselig, men jeg har gjort noen ting i løpet av årene jeg har bodd her. For det første så prøver jeg å bytte litt på pynt med lys og putetrekk noen ganger i året, for å få en følelse av variasjon og litt "ny" pynt. Bilder (i mitt tilfelle: verdenskart) har jeg også hengt opp. Selv om vi ikke får lov til å henge noe direkte på veggene her, finnes det mange ting man kan henge opp vha. litt kreativitet, tråder og lærertyggis. Selv om en hybel i studenttiden bare er et midlertidig bosted, har det vært viktig for meg å sette mitt eget preg på det, og gjøre det litt koselig her hjemme. Jeg har jo faktisk bodd i denne hybelen i tre år, og det føles jo som mitt hjem ♥ 

Oppsummert er altså mine tips: 

- Utnytt alt av plass med skuffer, bokser og hyller (gjerne med dører, for å skjule "rot")

- Bruk høyden. Ha hyller som går opp til taket slik at du får utnyttet all plassen. Vi har også veldig høye skap på kjøkkenet som fulgte med hybelen, og der har jeg satt inn noen slike "hyller" som kan kjøpes på IKEA. De gir maksimal utnyttelse av plassen i kjøkkenskapet.  

- Finn deg noen smarte løsninger som gjør at du kan "rydde" litt mer plass innimellom. Eks. jeg har både bord og stoler som jeg kan klappe ned, slik at jeg får mer plass når det trengs. 

- Lag ditt eget preg på ditt lille hjem, selv om du bare skal bo der midlertidig. Det blir så mye hyggeligere og koseligere da. 

- Bytt ut litt pyntegjenstander, lys og putetrekk innimellom, så får du litt variasjon. Det er gjerne ikke så lett å gjøre så mye i en liten hybel, og i hvert fall ikke ommøblere, så da er det fint om man kan endre på litt småting en gang i blant. 


 

Så håper jeg at disse tipsene var til hjelp for deg som sendte inn spørsmålet, og ellers til andre som bor på noen små kvadratmeter. Jeg har kost meg skikkelig i hybelen i disse årene, og det føles jo helt og fullt som mitt. Jeg er jo foreløpig den eneste som har bodd i akkurat min hybel, ettersom at den var helt ny da jeg flyttet inn. Det blir rart å flytte fra den, men så må jeg jo også innrømme at det skal bli veldig deilig å flytte til noe som er mer enn tre ganger så stort. Jeg er klar for å bla om siden til et nytt kapittel, men ser likevel tilbake på årene i hybelen som en fantastisk tid. Den siste måneden her skal nytes ♥

Forslag til ukemeny - student style

Jeg fikk en veldig koselig kommentar her på bloggen for noen dager siden som lurte på hvordan jeg alltid kunne lage en del god mat, og fremdeles få endene til å møtes med dette studentbudsjettet. For studentbudsjettet er virkelig ikke mye å skryte av. I den sammenheng tenkte jeg at jeg skulle lage et innlegg om dette, for det er gjerne flere som skal bli studenter til høsten og som lurer på hvordan de skal legge opp matbudsjettet slik at de slipper å leve av nudler og grandiosa. 

Jeg er absolutt ingen ekspert når det kommer til dette, men jeg er ekstremt glad i å lage mat, og føler at jeg ofte klarer å få mye ut av lite. Før jeg flyttet for meg selv bestemte jeg meg for at mat var noe jeg ville bruke en del penger på, og at dermed kanskje andre ting måtte bli nedprioritert. Når dette er sagt så har jeg jo også jobbet hver tredje helg dette halvåret, og forrige halvår hadde jeg litt ekstra på konto fra sommerjobbingen. Dette gjør jo også at jeg har hatt litt ekstra å gå på. 

Jeg tenkte jeg skulle gi dere mine beste tips til hvordan du kan få til enkle og rimelige middager i hverdagen, og så kommer jeg med en aldri så liten ukesmenyforslag under her.
Mine 5 beste tips:

Mindre kjøtt. Kjøtt er jo ofte det som koster mest i middagsretten. Jeg er selv veldig glad i kjøtt, og bruker dette, men i litt begrensede mengder. Jeg kjøper for eksempel en hel pose med kylling og legger hver fillet i en egen pose, før jeg fryser dem. Dermed kan jeg ta opp en og en kyllingfillet, og det er akkurat nok til meg for en middag det. Jeg bruker også bare en halv kjøttdeig for eksempel, og gjør på samme måte med den: deler den opp og legger den i to seperate poser i fryseboken. Det er mye bedre og billigere å kompensere med litt grønnsaker istedenfor, og man vil holde seg god og mett. Minst en helt kjøttfri dag i uka er også til å anbefale, og det finnes det jo flere fordeler med, og i hvert fall i forhold til budsjett. Kommer med forslag til noen kjøttfrie oppskrifter under her. 

Planlegging. Planlegg hele middagsuka på forhånd, og du vil spare utrolig mye penger. Dette var jeg veldig flink på før da jeg hadde samboer, men det er blitt litt dårligere i det siste. Men det er veeldig lurt! Da slipper man impulskjøpene, og man kan planlegge middagene ut i fra ingrediensene man kjøper.

Lag fra bunnen av. Tro det eller ei, men ferdigmat er helt utrolig mye dyrere enn mat man lager fra bunnen av selv. Og hjemmelaget mat er jo også mye bedre? Jeg ble helt overrasket den første gangen jeg så på prisen på en grandiosa og den faktisk koster hele 40 kr (for den orginale, de litt større koster typ 80!). 

♥ Vær kreativ! Middag trenger absolutt ikke å være avansert! Dette året når jeg har bodd alene, har det ofte skjedd at jeg ikke har giddet å lage noe fancy pancy, det er jo bare meg som skal spise det uansett. Da lager jeg bare noe av det jeg har i skapet. Det er kjempe lett å lage en gryterett eller en suppe av ting man har liggende. Tortillapizza er også blitt min redning på dager der jeg har det travelt, eller bare er veldig lat. Jeg kjøper en 8 pakning med fullkornstortilla, og har på det jeg har liggende. Eks. skinke (anbefaler løvtynn baguettskinken), champinjong, mais, løk og ost. Hvem har vell ikke slikt i skapet? Sparer mye penger på det. 

Bruk mer av billige ingredienser. Kjøp mye av slikt som er billig, og lage mye godt av det. Man finner så utrolig mange gode oppskrifter på nettet på alt mulig. Som sagt så er det mange billige grønnsaker, kikerter er en SUPER ingrediens som både er god og som metter, og som man kan lage ekstremt mye godt av! Fullkornslefser har jeg også alltid i hus, og kokosmelk er en billig ingrediens som man kan lage litt mer fancy gryteretter og lignende av. Sjekk priser i butikken, og planlegg ut i fra dette. Kjøp også på salg (eks. kjøtt), og frys ned hvis du har plass til det. 
 

Forslag til ukemeny:  

 

Mandag:

Blomkålsuppe. Du trenger kun noen få ingredienser og suppa er veldig god og mettende. For å gjøre suppen billigere kan du droppe baconet. Den er like god for det om. Kanskje med et godt rundstykke med smør til (de selger jo ofte rundstykker til 3 kr på butikken, og de er gode når de er ferske!) 
Tirsdag:

Fiskegrillspyd. Det høres kanskje rart ut, men det er veldig godt, og veldig enkelt. Faktisk så trenger du bare 4 ingredienser til selve spydene, men så er det godt med rømme og poteter ved siden av også. 
Onsdag:

Hverdagsgryte. En veldig enkel og god rett. Dessuten veldig billig. I denne retten erstatter man en del av kjøttet med revet gulerot, for å gjøre den fyldig og mettende. Veldig enkelt gryterett. 
Torsdag:

Løksuppe. SÅ billig og lage, men også kjempegodt. Det er mye smak i en løksuppe, og den metter faktisk også veldig. 
Fredag:

Kikertburger. Hvis du lager dine egne burgerbrød blir denne oppskriften ekstra god. Kikerter kjøper man for 15 kr i butikken, og med det rette tilbehøret og krydderet kan man få en skikkelig smakfull og mettende rett. Jeg er blitt skikkelig glad i kikerter etter at jeg ble student, man kan jo lage så mye godt! 
Lørdag:

Fylte salamihorn. Det tar litt tid å lage disse, men det har man jo på en lørdag? Og det blir helt utrolig godt, og man trenger jo basically bare en pakke med salami og et glass med pesto. Og resultatet blir ikke bare middag, men også god lunsj i matboksen noen dager fremover. Me like! 
Søndag: 

Quiche lorraine. Ingenting er vell bedre enn en god pai? Og enkelt er det jammen også. Man kan jo egentlig putte i akkurat hva man vil, så lenge man har bunnen og eggene. Slikt liker vi.  

 

Trykk på bildet for å komme til oppskriftene. 

 

Dette ble et veldig langt innlegg, men jeg håper dere fikk noen tips. Som sagt er jeg ingen ekspert, men det trenger virkelig ikke å være vanskelig. Med den rette innstillingen og litt planlegging, så kan man faktisk spare mye penger.

Vil dere ha flere slike forslag til ukemeny (student-style) fremover? Eller i hvert fall til høsten igjen, når det blir mer aktuelt for de fleste. 

 

- Thale Sunniva 


Den internasjonale sykepleierdagen

Må i år, som i fjor, dedikere et innlegg til den internasjonale sykepleiedagen. 

 

Det finnes noen dager der jeg tenker at hva er det egentlig jeg har begitt meg ut på? Hva er det for et yrke jeg har valgt meg? Tidlige morgener, sene kvelder, masse følelser, urettferdige skjebner, død, oppkast og bæsj, store krav og andres liv i våre hender. Av og til kan det virke helt overveldene at det skal være hverdagen min. Jobb er jo trossalt en stooor del av livet. MEN så gir det meg så mye glede også. Andre folks takknemlghet, følelsen av å ha utrettet noe i slutten av en arbeidsdag, gjøre noe godt for andre, følelsen av å mestre jobben, ja, dette er nok det rette yrket for meg...

 

Gratulerer med dagen til alle sykepleiere og kommende sykepleiere!

 

- Thale Sunniva 

All dressed in green

I dag fikk jeg være med på enda en operasjon i praksis. Kjekt å få se hvordan det virkelig fungerer. 

I dag var jeg med på en tåreveisoperasjon, der de lager en ny tårekanal gjennom neseveggen. Spennende! 

Øyeavdelingen var ikke akkurat mitt første valg for kirurgisk praksis, men jeg koser meg veldig. Jeg får jo selvfølgelig ikke med meg alt som andre gjør på andre avdelinger, men igjen så får jeg oppleve ting som de andre ikke får. Observere under operasjoner skal det i hvert fall bli enda litt mer av fremover.

Praksis er enkelt fortalt: slitsomt, men gøy! 

- Thale Sunniva 

Besøkshelg og hybelen i sin helhet

Nå er familien rett rundt hjørnet. Det skal bli så utrolig kjekt med besøk denne helgen ♥

Jeg har ryddet og vasket hele leiligheten for å gjøre klar til besøket, og spesielt for lillebror som skal sove og bo hos meg. Jeg har også smelt sammen en stor porsjon med pizzasnurrer som vi skal kose oss med når de kommer. 
For en stund siden fikk jeg en kommentar på om jeg kunne vise hele hybelen i litt mer helhetlige bilder, istedenfor bare detaljer. Hybelen er jo ikke akkurat stor, så det er ikke så lett å få et skikkelig bilde, men tenkte jeg kunne benytte anledningen nå som det er rent og ryddig her. Fikk ikke et bra bilde av kjøkkendelen, men her er i hvert fall stuen/soverommet: 

Ca. sånn ser det altså ut når jeg ikke ornder opp til "oppstilte" bloggbilder. Hybelen er liten, og jeg har MANGE ting, men jeg er ekstremt glad i den ♥ Gleder meg veldig til å vise hvordan jeg har fått det til familien.

 

Ha en fin helg alle sammen! Har dere noen fine planer? 

- Thale Sunniva 

 

Til alle fremtidige sykepleiere

Etter en samtale med praksislærer i går, fikk det meg til å grundig tenke over en sykepleiersstudent skolehverdag. Hvor annerledes den er i forhold til mange andre studier. En sykepleierstudent jobber direkte med mennesket. Følelser, tanker, opplevelser, trygghet, velvære, pleie, tiltak, nærhet. 


_Bilde hentet >her<

Mens mange andre studenter leser og pugger skal jeg i løpet av de tre neste årene være ute i praksis og se mennesket. Se mennesket på dets mest sårbare. Være der for å holde hånden deres og gi dem veildening og støtte. Snakke med pårørende for å betrygge og trøste. Holde hånden til mannen som tar sitt site åndedrag, og holde gutten som nettopp er blitt født. I løpet av mine skoleår skal jeg både le og grine i løpet av skoledagen. Jeg kommer til å komme hjem med tanker, gode og vonde, om andre mennerskers liv og opplevelser. 

Jeg skal få møte mennesker i sorg, og mennesker i glede. Jeg skal få møte mennesker som er i sin siste dag i livet, og mennesker som er ved sin første. Jeg skal få møte håpefulle mennesker, og mennesker som har mistet alt håpet. Jeg skal få møte frustrerte mennesker, sinte mennesker, mennesker som har møtt urettferdighet. Jeg skal få møte menneskene som sitter i en berg- og dalbanevogn, og bli med dem på turen. Opp og ned. Jeg skal grine sammen med dem. Gledestårer og triste tårer.
Jeg skal få møte mennesker som er på sitt mest sårbare...

 

Mennesket er min skolehverdag. 

 

 

- Thale Sunniva

Sykepleien, svar på spørsmål

I forrige uke fikk jeg følgende spørsmål: 

 Vil du skrive litt om hva du syntes om studiet så langt? Hva som er gøy? Hva som er utfordrende? Noe du ikke hadde forventet?

Så dette tenkte jeg at jeg skulle svare på i et eget innlegg. 
Jeg har nå gått på sykepleien i snart fire månder og kjenner virkelig at jeg har valgt riktig studie! Det er så utrolig gøy!
På videregående gikk jeg allmennfag, altså ikke noen praktiske fag, men bare sitte og slite på skolebenken. Sykepleien er helt annerledes fra det jeg har blitt vant med de siste årene. For det første gjør vi jo mye praktisk arbeid, ikke bare det at vi faktisk går ut i praksis flere ganger i løpet av studiet (vi skal i praksis på sykehjem i to månder etter jul), men vi gjør også mye praktisk på skolen. Utenom å ha forelesninger har vi en del labøvelser i anatomi og fysiologi, og vi har øvelsespost ca. 1 en gang i uken. På øvelsespost øver vi på det som er teamet for uken eks. stelling av venøse leggsår eller injeksjoner. Øvelsespost er akkurat som en avdeling på sykehuset med senger, skyllerom, medisinrom, depot osv. Her øver vi på hverandre, noe jeg synes er utrolig flott! Da får vi både prøvd oss ut litt før vi skal ut i paksis, og vi får kjenne på hvordan det er å være pasient i de ulike situasjonene. Noe jeg synes er veldig viktig. På øvelsespost er det akkurat som på et sykehus, vi må følge alle de hygieniske prinsippene og ha på oss hvite uniformer. Jeg må også bare si at man blir veldig godt kjent med øvelsespost partnerene sine på sykepleien, for eksempel ved kroppsvask, munnstell eller som vi skal på fredag: teste hverandre sin urin i labøvelse... Joda, på sykepleien skal vi virkelig kjenne hverandre godt! Haha.


To bilder fra øvelsespost. Her går det i BHLR (haha, sjekk det bildet da!) og mating. Mia prøver seg på å bli matet som blind. 

Når det kommer til utfordringene med å gå sykepleien og om det er noe jeg ikke hadde forventet så er det ikke så veldig mye. Jeg hadde vell kanskje ikke sett for meg at arbeidsmengden skulle være SÅ stor. Sykepleien er et veldig krevende studiet, der alle rundt deg forventer mye av deg. Det er jo faktisk syke mennesker vi jobber med, og dermed er det viktig at man er veldig godt opplært, og en sykepleier må virkelig kunne mye! Mer enn jeg kanskje skulle trodd. Som sykepleierstudent må man også tåle å ha en del ansvar, gjør man en feil kan det faktisk være veldig farlig for pasienten, og derfor er det viktig at vi vet vite hva enn driver med. Allerede i prakisis første året kommer vi til å få mye ansvar.
Dette første halve året skal vi ha fire eksamener. Vi har hatt en hjemmeskrivingsoppgave i pyskologi, juss og sosiologi. Så skal vi ha de tre andre eksamenene i mai. Vi skal ha en eksamen i anatomi og fysiologi, som er et veldig kjekt fag, men ganske mye vanskelig og MYE pugging. Så dette er en utfordring! Så skal vi ha to eksamener i sykepleie 1, en skriftlig og en praktisk prøve. Jeg kjenner at jeg gruer meg ganske mye til den praktiske prøven... 

Jeg hadde faktisk aldri forvententet at jeg skulle synes at så mye av studiet var SÅ gøy! Jeg storkoser meg, til tross for mye lesing og øving nå før jul. Det er så kjekt å lese på stoff som man synes er interressant og som man vet at man kommer til å få bruk for! Jeg har jo også vært veldig heldig med jobben jeg har fått på Haukeland, noe som har gitt meg et skikkelig innblikk i sykehustilværelsen og som har gitt meg enda et hint om at dette, virkelig, er riktig for meg. 


Bildene er tatt på vei til jobb på søndag


Så bare for å oppsummere tilslutt: Tenker du på å gå sykepleien, så er svaret mitt absolutt tommel opp og et stort GJØR DET! Det er helt utrolig kjekt og veldig givende. Den fantastiske følelsen å vite at man kan være der for mennesker i en så sårbar situasjon, og faktisk hjelpe dem gjennom det. Det er ganske fantastisk! Men man må også være forberedt på et ganske hardt studie med mye lesing og pugging og ikke minst ansvar, men også mye gøy og veldig mye god erfaring! På høgskolen i Bergen blir vi i hvert fall lært veldig godt opp, med øvelsespost, forelesninger, praksis og studiegrupper. 
Håper dere fikk litt svar om studiet. Så håper jeg at det finnes noen flere kommende sykepleiestudenter der ute!

 

- Thale Sunniva

Veldig gøy når dere spør spørsmål forresten. Det setter jeg veldig pris på ♥ Hvis det er noe annet dere lurer på, eller noe som er uklart er det bare å rope ut!


Bakterier

Puuh, en liten pause på noen minutter. Jeg har så mye jeg skal gjøre i dag! 

Det ble ikke noe mer blogging i går, for vi fikk nemlig koselig besøk av mammen til Bjørnar, og så var det jo premiere på ny sesong av i kveld med Ylvis, så da var jo plutselig dagen over da. Hehe. 

Akkurat nå spiser jeg en delig porsjon med pesto-pastaslat. Vi er nemlig invitert med ut på middag i kveld, og dermed blir det bare en liten lunsj nå. Gleder meg! Men først av alt må jeg få ferdig rapporten min i mikrobiologi. Vi har sett på bakterier, så dette er omtrent det jeg sitter og jobber med og analyserer:


Ja, her ser dere altså en bakterieprøve tatt av kranen på herretoallettet og et tastatur (bildet oppe til venstre). Så det kan dere jo tenke på mens dere skriver der på tastaturet. Hehe. Oppe til høyre har vi litt streptokokker, nede til venstre litt stafylokokker og nede til høyre litt, deilig E-coli.  Mmmm! 

 

Men nå må jeg bare hive meg rundt å få ferdig denne rapporten! Jeg må nemlig også pakke i kveld, for i morgen drar jeg hjem en tur.

Så mye å gjøre, så liten tid!

- Thale Sunniva
 

Studenten

I dag har jeg vært og hentet en stor og tung pakke med syv skolebøker i. Nå kan jeg virkelig begynne med dette studiet for fullt! Mye som virker spennende å lese mer om!

 

 

Nå må jeg fortsette videre med jornalen min fra forrige ukes forsøk. Jeg jobbet nesten 6 timer i strekk i går og er enda ikke ferdig, men det bare MÅ jeg bli i dag! Så lei!

Prøvde å lage meg en lunsj når jeg kom hjem fra skolen, som kunne gi meg litt (masse) energi, og det hjalp virkelig!


Skiver med leverpostei, ost og kalkunfillet + agurk, og vaniljeyoghurt med crusli med tørkede bær + et glass med biola. Nice!

 

Tusen takk for så mange fine kommentarer om hybelen ♥ Det gjør meg glad vet dere.

Ønsk meg lykke til med å skrive ferdig! Jornalen er allerede på 12 sider....

- Thale Sunniva

Hybelen i bilder

Her kommer endelig bildene av hybelen! Mitt nye, lille, men kjempekoselige hjem!

 

Jeg elsker badet mitt! Det er lite, men samtidig også overraskende stort. Dusjen er vell det beste. Lys og åpen og utrolig stor! Jeg kan omtrent legge meg ned i dusjen. Hehe. Tingene jeg har på badet er for det meste fra IKEA, medisinboksen er fra Nille og såpedispenser + tannbørsteglasset er fra Åhleéns. "Rengjøringskassen" er fra Kremmerhuset. 

 

Stue/Kjøkken/Soverommet:


Jeg elsker den store vinduskarmen min!


Vi har både klappstol og "klappbord", for å utnytte plassen mest mulig. 


Min egen lille krydderhylle fra IKEA ♥


Kjøkkenet som alltid er fullt av oppvask, hehe. "Klappbordet" ser dere ned til høyre. 

Her er bordet utslått:


(det kan også bli dobbelt så stort)

Sofaen:


Vi har en sovesofa, som jeg også er blitt veldig glad i ♥Puter og skinn fra IKEAVi har også en stor veggseksjon med plass til tv og masse hyller og skuffer, blant annet disse glasskapene dere ser nede til venstre.


 

Vi er begge helt utrolig fornøyde med hybelen og koser oss skikkelig i vårt nye hjem på 20 kvadrat. Plass til alt har vi også fått, ganske utrolig!

Hva syns dere?

- Thale Sunniva

Sykepleier Strand

Uff, dagen i går bare fløy forbi, og ikke på den kjekke måten. Skole, trening, sove. Utrolig spennende. Ikke sant?

Men over til noe litt mer spennende... Vi fikk nemlig uniformene våres i dag! Så nå er jeg veldig, veldig klar til å gjennomføre dette studiet! 

Haha. Det er sikkert den styggeste drakten jeg noen gang har hatt på meg. Den er nemlig unisex, så jeg ser ut som en firkant der jeg går. Haha, men hvem bryr seg? Det er jo mest av alt veldig kult! Hehe.

- Thale Sunniva

Grunnleggende kjemi, tåke og en foss

Jeg skulle ønske jeg også kunne skrive om hvor mye jeg verdesetter mandag eller om alt det kjekke jeg skal gjøre i dag, men dessverre så er det lite som står på planen.

Som student må man faktisk bruke mandagen sin på å lese. I dag leser jeg om "grunnleggende kjemi", noe jeg trodde jeg var ferdig med for alltid, men som jeg tydeligvis fremdeles må ha litt greie på.

 

Været i Bergen i dag er heller ikke så veldig motiverende. 

 

Nei, nok med dette tullpratet, denne mandagen blir nok bra den! Selv med kjemilesing! 

Vi fant forresten også ut at vi har utsikt til en foss i går (en av de første dagene med skikkelig regn siden vi flyttet hit, så det er nok derfor vi ikke har lagt merke til den før). Heldiggrisene. Hehe. Dere kan dessverre ikke se den på bildet, for den er gjemt bak all tåken, men utsikt til en foss er jo en fin ting å ha! 

 

Hva gjør dere i dag?

- Thale Sunniva

God helg !

Fredag og helg! Selv om jeg skal bruke hele helgen til å lese om immunssystemet, så er det jo likevell deilig med helg!

 

I dag startet jeg dagen veldig rolig. Jeg stod opp klokken 8, leste i menneskekroppen og spiste en deilig frokost før jeg reiste opp til skolen får å ha labøvelse halv 12. 

 

Det var veldig gøy med labøvelse, selv om det ble en del stikking. Hehe. Vi testet blant annet ut hvilken blodtype vi har, noe jeg alltid har lurt på. Jeg har blodtype 0 rhesus positiv, med andre ord ikke noe spesielt her i gården... Hehe. Gøy var det i hvert fall!

Skal dere noe gøy i helgen?

- Thale Sunniva 

Oppskriften på en skikkelig "fredagsrett" kommer om noen timer! 

 

Et enkelt og billig middagstips

*Puuuufh* så føk tiden forbi. Her gikk nettopp brannalarmen, og der gikk det jo plutselig en halvtime bare til å vente. Flaut å være den ene personen som utløste alarmen i hele bygget da... Haha. Stakkar. 

I dag har vi vært på IKEA og fått handlet de siste (nesten) tingene vi føler at vi mangler. Nå begynner ting å komme skikkelig på plass og jeg gleder meg til å knipse litt bilder for dere til uken! 

Men: over til hva dette innlegget egentlig skulle handle om. I dag har jeg et skikkelig enkelt og veldig, veldig billig middagstips til dere. Jeg vet jo at mange (som meg) nettopp er startet studentlivet og da kan det være fint med litt gode og billige middagstips.

Dette er hva vi laget i dag:

Wok med kylling og nudler! Får man det noe enklere? Vi hadde i to pakker nudler, en kyllingfillet, litt gulerot, litt brokkoli, litt mais og litt løk. Utrolig enkelt og veldig godt! Jeg hadde også noe wokkrydder i skapet, så da ble det en slags "marinade" i tillegg. 

Bare stek kyllingen, kutt opp grønnsakene og ha i ferdig kokte nudler.

 

Vi regnte faktisk ut hvor mye denne retten kostet oss, og her snakker vi middag for under 50 lappen! 


Nam! Håper dere vil prøve!

 

Nå begynner det vell egentlig å nærme seg leggetid, men først er jeg nødt til å henge opp litt klær og fikse litt andre hybel-saker. 

Håper dere har hatt en fin torsdag! Snart helg ♥

- Thale Sunniva

 

I`m back

Endelig begynner jeg å føle at jeg snart kan starte på rutinene mine igjen. I løpet av neste uke håper jeg på å være helt på plass, både i hodet mitt og her på bloggen. Hehe. 

Jeg tenkte at en del kanskje er interressert i å høre om studiet, og derfor kommer jeg nok til å oppdatere litt om dette også innimellom på bloggen. Denne uka holder vi på med prosjekt i sykepleiens historie og idéhistorie. Min studiegruppe har temaet omsorg og vi har igjen delt oss i tre små grupper, der min gruppe skal ha om familieomsorg vs. offentlig omsorg. 

 

Siden vi har prosjekt, disponerer vi tiden litt slik som vi vil. I dag satt vi på skolen og jobbet noen timer og så reiste vi tidlig hjem for å lese og øve på egenhånd. 


Dagens lunsj

 

Senere i dag er det tid for enda et fadderarrangement. Nemlig pub til pub. Det er vell det jeg har gledet meg aller mest til, men jeg kjenner også at jeg er utrolig trøtt og sliten i dag! Jeg får gi meg selv en liten pause nå snart, og så hvile litt før jeg skal ut.

Skal dere noe gøy i dag?

- Thale Sunniva

Et pust i bakken

Endelig har jeg et lite tidspunkt der jeg har tid til å oppdatere dere. De siste dagene har følt ut som flere uker. Jeg har begynt på skole, fadderuka har begynt og midt oppi alt dette holder jeg også på å flytte inn. Jeg er helt utrolig sliten!

 

Vi har begynt å komme ganske godt på plass i hybelen nå, men det er fremdeles en del ting som enda må på plass. Jeg skal selvfølgelig vise dere bilder når vi er ferdige. I mellomtiden kan dere få noen bilder fra de siste dagene.
Bjørnar kjøper møbler på IKEA

 

I helga har vi hatt besøk av mamma, Steinar og Gaute som har hjulpet oss med innflyttingen. I dag har vi vært på dolly dimpeles og hatt pizza og vandret litt i sentrum. 

Nå må vi vende om å reise avgårde til bergenhus festning. Vi skal nemlig på David Guetta i kveld!

- Thale Sunniva

Mobil: Flytta

God morgen!

Dere har ikke hørt fra meg, for i går brukte jeg nesten hele dagen på å flytte (OG jeg begynte på skolen!)
Her er det helt kaos foreløpig og Internett har jeg ikke giddet å sette meg inn i enda. Men alt kommer etterhvert.

Bjørnar satte opp sovesofaen vår i går kveld slik at vi skulle ha et sted å sove.

Håper dere gleder dere til å se det ferdige resultatet (selv om det kan ta litt tid). Jeg gleder meg i hvert fall veldig til å vise dere!

- Thale Sunniva

My new city

Gjett hvor jeg blogger fra? Dere gjetter kanskje såpass at jeg er trygt ankommet Bergen, men akkurat nå sitter jeg faktisk utenfor DNB - bygget, på asfalten, med macen på fanget og blogger for dere mens vi venter på bussen. Hva da student i ny by? Haha.

Vi har hatt en fin, men veldig slitsom dag her i Bergen. Det har vært mye gåing og lite tid til avslapping. Ettersom at vi ikke har fått hybelene våres enda skal vi sove hos ei venninne av mora til Helene i kveld. Hun kommer ikke hjem før i kveld, så det er grunnen til at vi har trasket rundt så lenge.

Her har dere noen bilder fra dagen i dag:

 


 

Jeg gleder meg til å utforske mer av denne byen som fra i dag av er mitt nye bosted!

Edit: Fikk ikke publisert dette før vi kom hjem nå. Vi tok bussen klokken ni, men var ikke inne i huset til hun vi skal bo hos før klokken halv elleve... Ingen har noen gang sagt at vi er gode til å finne fram. Jeg trente sikkert mer i dag med den 40 kg (minst!) baggen min på ryggen, enn det jeg har gjort hele livet! Vi gikk ned et halvt fjell før vi fant ut at det va feil og måtte gå opp igjen. Etterpå fikk vi feil veiledning til hvor det var vi skulle og gikk ned et halvt fjell til, som i tillegg hadde titusenvis av trapper, før vi måtte gå opp alle sammen igjen! Ikke nok med at vi stod opp halv fem i natt OG ikke har gjort annet enn å gå rundt i HELE dag siden vi kom frem klokken 11, neida, vi må selvfølgelig gå feil TO ganger også!! Haha.

Vi fant i hvert fall frem tilslutt og nå er vi veldig klar for senga, før en ny dag i denne nye byen i morgen.

- Thale Sunniva

Endelig et sted å bo!

Jeg er så glad, så glad, så glad! I dag fikk jeg verdens kjekkeste mail!

I går var det nemlig tid for tildeling av studentboliger i Bergen, jeg fikk en mail som ga meg inntrykk av at jeg ikke hadde fått bolig. Men tror dere ikke jeg fikk en mail i dag som sa at jeg hadde fått på de nye studenboligene ved Grønneviksøren i Bergen?! Åh! Helt fantastisk! En knøttliten 20 kvadrats hybelleilighet, men jeg er bare superfornøyd! Nå vet jeg jo hvor jeg skal bo til høsten! Det eneste jeg trenger å bekymre meg for nå er at boligen ikke er innflytningsklar før 15 august, når skolen starter. Haha. Jeg finner nok ut av noe! 

Dette er en modell for hvordan leiligheten min kommer til å se ut:


Dette skal bli mitt! Dessuten er det ganske fantastisk å tenke på at jeg blir den første som skal bo i denne leiligheten! *Gledeshyl!*

- Thale Sunniva

, Sandnes

Jeg heter Thale Sunniva. Jeg er utdannet sykepleier, og jobber for tiden i Spania. Elsker å reise og lage mat. Bor sammen med kjæreste og verdens flotteste hund, samojeden Disney.


Velkommen

  • Image and video hosting by TinyPic
  • Thale Sunniva. 21 år fra Sandnes. Studerer sykepleie i Bergen. På bloggen kan dere lese mye om reiser, men også om hverdag og bilder, studie, venner og kjæreste. thalesunniva @gmail.com bloglovin

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg


Lenker


Design av